Свјетски дан јабуке се широм свијета обиљежава сваке године 20. октобра још од 1990. године.
Јабука је према многим научницима проглашена краљицом воћа управо због свога љековитог дејства на људски организам. Сматра се да је јабука најкомплетније воће у људској прехрани јер садржи све што нашем oрганизму треба. Пуна је витамина и минерала, корисна за здрав сан, јача зубе, одржава свјеж дах, помаже у борби против прехладе и друго.
Често је јабука у нашим крајевима занемарена из разлога што се предност даје неким егзотичнијим врстама воћа. Управо стога су наши ученици првог, трећег и петог разреда из ПО Тедин Хан данас причали о значају јабуке у људској прехрани.
Ученици су правили пано посвећен Свјетском дану јабуке, а заједно са родитељима су у школу донијели многе домаће производе од јабуке као што су пекмез, сок, јабуково сирће, слатко од јабука, корпу са разним сортама јабука…
Да би дан био још забавнији, организовано је и такмичење у двије дисциплине: ношење јабуке у кашикама и плес са јабукама.
Циљ данашњих активности је био да ученици на занимљив начин схвате колико је јабука важна за здравље дјеце и одраслих.
Оставите одговор